Дві бронзи та гордість за Україну — здобутки українських спортсменів на турнірі Polish Open 2022
28.03.2022
Badminton Homes for Ukraine: Англія вітає перші бадмінтонні родини
14.04.2022

Бадмінтон воєнного часу: працювати неможна зупинитися

Badminton racket and shuttlecock in motion , shuttlecock sport

24 лютого 2022 року назавжди змінило Україну і світ. Спорт не став винятком. Як розвивати бадмінтон в умовах воєнного часу розкажуть Президент Федерації Бадмінтону України Олексій Дніпров та Технічний директор Федерації Лука Кріппа.

Яким був початок війни для Федерації бадмінтону України?

Олексій Дніпров: Ранок 24 лютого був найгіршим у житті кожного українця, незалежно від професії чи місця перебування. Наша Федерація і наші спортсмени, як і всі, пережили дуже страшні миті. Але мушу сказати, що, оговтавшись від першого шоку, ми почали працювати. На нас усіх велика відповідальність. І кожен має докладати зусиль на своєму місці, попри все.

У той день частина нашої Збірної знаходилася на змаганнях в Уганді. Перш за все, ми склали план, як їх звідти забрати, адже летіти в Україну було вже не можливо. Вирішили це питання і перейшли до наступних завдань. Не дивуйтеся, але у перші тижні війни ми навіть провели засідання Ради Федерації. Тому не сумнівайтеся, що робота триває.

Якими були перші дії Федерації одразу після початку війни?

Олексій Дніпров: Ми одразу ж звернулися до Світової та Європейської федерацій з вимогою виключити представників Російської Федерації та Білорусі з усіх міжнародних змагань та зупинити інтернаціональні змагання у цих країнах. Це дуже важливо, адже лише закривши всі двері, можна зупинити країну-агресора та тих, хто її підтримує. Це була наша принципова позиція, і ми надзвичайно вдячні Міжнародним організаціям та колегам з інших федерацій за підтримку. Дуже швидко участь спортсменів та офіційних осіб РФ та Білорусі у всіх заходах Міжнародних бадмінтонних організацій було призупинена. Ще раз дякую за таку позицію бадмінтонній спільноті!

Лука Кріппа: 24 лютого ми запам’ятаємо назавжди. Це був дуже складний день. Власне, у перші дні ми намагалися оцінити ситуацію, зрозуміти як розвиватимуться події. Ми одразу звернулися до Європейської Конфедерації бадмінтону та Саітової Федерації бадмінтону. Ми домовилися про надання, передусім, гуманітарної допомоги, щоб дати можливість спортсменам та їхнім тренерам знайти безпечний прихисток. Програма гуманітарної допомоги діє і зараз та триватиме до травня. Її мета — допомогти людям знайти тимчасовий дім, отримати першу допомогу та можливість працювати, щоб забезпечувати подальші потреби.

Чи оновила Федерація план розвитку професійного бадмінтону, Національної Збірної?

Олексій Дніпров: Щиро кажучи, ми не мали вибору. Усім нам довелося прийняти ситуацію і працювати в нових умовах. Минулої осені ми розпочали дуже амбітний проєкт — відкрили Національний Тренувальний Центр у Києві, почали працювати з новим тренером. Метою цього проєкту було і залишається виведення професійного українського бадмінтону на новий рівень. Паралельно ми, звісно, розвивали й інші напрями — дитячий бадмінтон, зокрема одну з найуспішніших у світі міжнародних шкільних програм Shuttle Time, любительський бадмінтон, навчальні програми для тренерів та суддів та інші. Всі ці проєкти довелося поставити на паузу. Але вони гарантовано знову відкриються, щойно буде така можливість.

Щодо розвитку професійного спорту, то тут ми не можемо дозволити собі зупинятися. По перше, бо Україна як ніколи потребує здобутків та медалей. А по друге, бо у професійному спорті такі зупинки можуть коштувати кар’єри. А на такі жертви український бадмінтон не готовий.

Лука Кріппа: Зараз ми адаптуємо всі плани та стратегії до ситуації. Ми продовжуємо працювати. Спільно з BWF та IOC ми визначили невелику групу спортсменів, які спробують представити Україну на найвищому спортивному рівні. Це був дуже непростий вибір, але в умовах обмеженого бюджету — необхідний. Ми будемо робити все можливе, щоб ці гравці могли виступати на найвищому рівні. Будемо також підтримувати високий рівень їхньої підготовки.

Я повинен сказати, що це було необхідним в цих умовах рішенням. Воно йде в розріз з нашою філософією команди, але інше рішення прийняти було не можливо.

Гравці житимуть та тренуватимуться разом і ми працюватимемо над тим, щоб принести Україні якомога більше медалей!

Наскільки вагомою є підтримка міжнародних організацій?

Олексій Дніпров: Ми переконалися, що бадмінтонна родина не лише існує — вона дуже міцна. Я надзвичайно вдячний кожному, хто нас підтримав! Тим, хто написав особисто мені, чи нашій команді у перші ж години війни і запропонував допомогу. Тим, хто почав миттєво діяти, навіть не запитуючи, чи щось потрібно. Тим, хто дав прихисток, організував побут, дав нашим спортсменам можливість продовжувати тренування та брати участь у змаганнях. Тим, хто молився за нас. Тим, хто врятував український бадмінтон, надаючи підтримку та допомогу.  Дякую кожному.

Лука Кріппа: Підтримка міжнародної спільноти — неймовірна і вражаюча. Починаючи від Міжнародного Олімпійського Комітету і закінчуючи кожною окремою федерацією у світі. Це основна причина чому ми досі тут, граємо у бадмінтон. Ну і звісно шалена мотивація спортсменів та нашої команди.

Що чекає на спортсменів, які не увійшли до «Олімпійського проекту»?

Олексій Дніпров: Ми не кидаємо жодного спортсмена. Нам важливий кожен, Україні важливий кожен. Ваша титанічна робота — цінна як ніколи. Кожна здобута медаль — на вагу золота.

Так, є окремий проєкт, який ми спільно з Міжнародними партнерами започаткували для гравців, які можуть брати участь у змаганнях найвищого рівня та претендувати на участь у Олімпіаді в Парижі. Але це не означає, що існують «обрані» спортсмени, і ми не займаємося рештою команди. Ми продовжуємо роботу, ми щодня робимо все можливе, щоб члени Збірної та молоді бадмінтоністи продовжували тренуватися та могли брати участь у турнірах. Тренери, за можливості, продовжують працювати. Деякі, навіть з підвалів, надсилають спортивні завдання своїм спортсменам. Ми будемо брати участь к Чемпіонаті Європи у Мадриді і не зупинимося!

Лука Кріппа: Намагаємося допомогти кожному гравцеві в Україні. Сьогодні наші спортсмени перебувають у багатьох країнах Європи. Тренери проінформовані, що ми спільними зусиллями намагаємося дати гравцям змогу брати участь у змаганнях. Зараз нас дуже підтримують організатори змагань, до яких ми звертаємося за допомогою. Наприклад, Федерація бадмінтону Польщі, яка люб’язно прийняла наших спортсменів на турнірі. На жаль, сьогодні залишається не так багато простору для далекоглядних планів і складно щось гарантувати. Втім, наша мета — створити умови для розвитку для якомога більшої кількості бадмінтоністів.